Ruim helft jonge mensen met psychische klachten durft er niet over te praten

Ruim de helft (55 procent) van de jonge mensen met psychische klachten ervaart het als een taboe om erover te praten. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 2100 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar. 

Voor Nadine (34) klinkt dit herkenbaar. Ze was lange tijd ernstig depressief en kreeg er zelfs psychotische verschijnselen bij, waardoor ze korte tijd opgenomen moest worden. “Ik denk dat het nooit zo ver was gekomen als ik eerder had durven praten. Maar ik voelde zo veel schaamte. Ik kon met niemand delen hoe ik me van binnen voelde”, vertelt ze.

Nadine was in korte tijd veertig kilo afgevallen en iedereen feliciteerde haar ermee hoe goed ze er uitzag en hoe fit ze was. “Maar ik begreep niet waarom ik me niet beter en blijer voelde nu ik dit doel had bereikt. Het tegendeel was waar: ik voelde me helemaal leeg van binnen.”

<iframe src=”https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/521454/?no_cache=1″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>